„Hidegzuhanyként ért, hogy rangos nemzetközi díjat nyertem”

Elsődleges fülek

Jáger Bence, az Építőmérnöki Kar (ÉMK) Hidak és Szerkezetek Tanszék doktorjelöltje áprilisában megkapta a 2018-as Vinnakota-díjat az acél trapézlemez-gerincű tartókon végzett kutatásaiért. Ezzel az elismeréssel a szerkezetek stabilitásával foglalkozó, a PhD megszerzése előtt álló hallgatókat jutalmazzák meg. A díjat a nemzetközi professzorokból álló zsűri ítéli oda a legígéretesebb hallgatónak, aki előadóként részt vesz az évente megrendezett Annual Stability Konferencián. Az eseményt Észak-Amerika legnagyobb acélszerkezeti bemutatójával (NASCC: The Steel Conference) együtt tartják az Amerikai Acélszerkezeti Szövetség (AISC) szervezésében. A díj elnyeréséhez több feltételnek is teljesülnie kell.

Tóth Flóra interjúja

 

Tóth Flóra: Először is gratulálok a díjhoz. Amikor kiutaztál a 2018-as Annual Stability Konferenciára, számítottál rá, hogy esetleg díjazott leszel?

Jáger Bence: Köszönöm. Nem tudtam, hogy felterjesztenek, így teljesen hidegzuhanyként ért az egész. A konferencián én voltam az első előadó, de ez még nem adott okot bármiféle gyanakvásra. Pedig ez már önmagában elismerés, mivel általában egy rendezvényen ekkor a legnagyobb a hallgatóság létszáma. Ilyenkor a konferencia elnök, aki tulajdonképpen moderálja az egészet, mutatja be az előadókat. A felkonferálásnál tudtam meg, hogy az idei Vinnakota-díjat nekem ítélték oda. Ezt követően megtartottam az előadásomat. Hozzáteszem, általában el szokott múlni a drukk a prezentációk közben, most azért tovább megmaradt a gombóc torkomban.

TF: Rögtön meg is kaptad a díjat?

JB: Igen, lement a szekció, és utána volt az átadás.

TF: Hol és milyen konferencián történt mindez?

JB: A NASCC és azon belül az Annual Stability Konferencia egy vándor rendezvény, amelyet minden évben valamelyik amerikai nagyvárosban rendeznek meg. Idén a Maryland-i Baltimore adott helyet a rendezvénynek. Ez egy 4 napos konferencia, amely elég nagy felhajtással jár. Acélszerkezetekkel foglalkozó cégek mutatják be tevékenységüket és termékeiket, ezzel párhuzamosan szakmai előadásokat tömörítő konferenciák zajlanak, ilyen az Annual Stability Konferencia is. Ami érdekesség, és számomra is új volt, hogy nem csak kutatók, hanem ipari szakemberek is nagyszámban látogatják az előadásokat. Ennek oka, hogy a meghallgatott előadásokkal az amerikai tervezői jogosultság megszerzéséhez vagy megújításához szükséges krediteket lehet szerezni.

TF: Pontosan mit takar ez a díj?

JB: A díjjal egy névre szóló plakettet és honoráriumot kaptam. Illetve Dunai László professzor úr (Dunai László, az Építőmérnöki Kar dékánja – a szerk.) is kapott egy névre szóló plakettet a témavezetésért és kutatási háttér biztosításáért.

TF: Milyen kutatásért kaptad az elismerést?

JB: Acél trapézlemez-gerincű tartókkal foglalkozom, ami viszonylag új szerkezettípus. A lényege, hogy egyszerre kikönnyítjük és meg is erősítjük a szerkezetet. Úgy lehet a legkönnyebben elképzelni, mintha egy hagyományos I keresztmetszetű tartóból egy harmonikát készítenénk. A tartó középső függőleges „gerinc” elemét kicserélnénk egy hullámos lemezre, amely a hosszirányú terhelésre harmonikaként, a függőleges irányú terhelésre pedig merevített lemezként viselkedik. Ez a kialakítás számos kedvező tulajdonságot kölcsönöz, éppen ezért nemzetközileg is egyre inkább felkapott kutatási területnek számít. A díjat is részben az ilyen tartókon végrehajtott kutatási munka és eredmények alapján kaptam.

 

                                  Övlemez-horpadás: laboratóriumi kísérlet és numerikus szimuláció

 

TF: A trapézlemez gerincű tartók még csak elméletben léteznek, vagy van olyan szerkezet, ahol ezt alkalmazzák?

JB: Számos helyen alkalmazzák hidakban és csarnokszerkezetekben. Magyarországon is van ilyen megépült híd, a szegedi M43 Móra Ferenc Tisza-híd. Az egész téma onnan indult, hogy a híd kivitelezésén töltöttem a kötelező egyetemi gyakorlatomat. Végül Dunai László professzor úr indított el ezen  a területen. A hazai híd mellett volt lehetőségem Japánban – ahol a leginkább alkalmazzák ezt a konstrukciót – több hasonló kialakítású, akkor még épülő és megépült hidat is megtekinteni, ami fokozta a motivációt.

 

                                                                      Akasi Kaikjó Japán

 

TF: És a javaslat után hogyan folytatódott az út?

JB: BSc és MSc hallgatóként TDK dolgozatokat készítettem, majd PhD hallgatóként is ezt az utat folytattam.

TF: Egy ilyen elismerés után nincs olyan érzésed, hogy készen vagy, lezárult ez a téma?

JB: Nem, abszolút nem érzem ezt, sőt, inkább az ellenkezőjét, mert egy díj egyfajta felelősség is szerintem. Másrészről a kutatómunkát egy folyamatosan bővülő, végtelen kirakózáshoz tudnám hasonlítani ahol, ha a helyére kerül egy darab, rögtön három új, eddig ismeretlen darab jelenik meg.

TF: Akkor folytatod a téma kutatását?

JB: Igen. A téma szerencsés, mert hazai szinten is van érdeklődés iránta. Jelenleg is zajlik a Hidak és Szerkezetek Tanszéken kutatás nemzetközileg is kimagasló kísérleti háttérrel, és persze a jövőbeli kutatási irányokra is vannak ötletek. Azt látom, hogy a jelenlegi egyetemi kutatási lehetőségek egyre inkább nemzetközi szinten is megállják a helyüket és ennek köszönhetően egy elég erős kutatócsoport jött létre a témában.

TF: Mi a célja a kutatásodnak? Lesz egy konkrét módszer, amivel több ilyen szerkezetű híd készülhet majd?

JB: Az eddigi kutatásban eljutottunk addig, hogy közvetlen méretezésre alkalmas új eljárásokat dolgoztunk ki Dunai László és  Kövesdi Balázs vezetésével, amelyek beépülnek majd az új európai acélszerkezeti szabványba is, ezzel segítve a tervezőket.

Emellett egy K+F+I projekt keretében kutatási fázisban van egy kis- és közepes fesztávolságú áthidalásokra alkalmas gerendatípus kifejlesztése. Jelenleg készülnek a prototípus gerendák. Tehát ilyen szempontból is ígéretes a téma.

 

                                                              Méretezési eljárás fejlesztés

 

Bencének ezúton is gratulálunk a díjhoz, és további sok sikert az ígéretes kutatáshoz. Aki további információkat szeretne olvasni a trapézlemez gerincű tartókról, itt megteheti.

 

   Tanulmányok

   2012                BSc diploma, építőmérnök (híd és geotechnika szakirány)

   2014                MSc diploma, okleveles szerkezt-építőmérnök

   2015-2017       PhD hallgató

   2017-               doktorjelölt

 

   Díjak és elismerések

   2018                      Vinnakota díj (SSRC c/o AISC)

   2017                      Szittner Antal díj

   2016, 2017           ÚNKP: Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíja, Emberi

                                  Erőforrások Minisztériuma

   2015                      Pro Progressio Alapítvány diplomadíja

   2015                      OTDK I. helyezés és III. helyezés

   2014                      TDK I. helyezés

   2013                      Scientia et Conscientia Alapítvány Ösztöndíja

   2013                      Civil Engineering Optimal Solutions Kft. Különdíja

   2013                      TDK I. helyezés

   2012                      Kennedy-Ungár Kuratórium dicsérete

   2012                      József Nádor Ösztöndíj

   2011, 2013           Köztársasági ösztöndíj

   2011                      TDK II. helyezés

   2010                      TDK III. helyezés