Lokális geoidmodellek pontosítása és összehasonlítása

Short description: 

A GNSS-mérések technológiai fejlődésének következtében, megnövekedett az igény ezen mérésekből történő tengerszint feletti magasságok levezetésének. Ilyen irányú mérésekhez elengedhetetlen a geoidkép precíz ismerete, amely meghatározásának egyik kézenfekvő lehetősége a geoidi függővonal-elhajlás értékek meghatározása.

Az utóbbi években a függővonal-elhajlás szabatos meghatározására is már sikeresen lehet alkalmazni a QDaedalus-rendszert, amellyel tanszékünk is rendelkezik, illetve ezen kívül jelentős tapasztalattal is rendelkezünk.

A sóskúti geodéziai mikrohálózatban több mint 10 éve nem történtek mérések, így jogosan merül fel az igény ezen hálózatban történő függővonal-elhajlás értékek meghatározására, így a lokális geoidmodell jelentős pontosítására. A pontosításhoz jelentősen hozzá tud járulni még a helyi domborzat kellő részletességű ismerete. Ezt korábban katonai felmérésből származó domborzatmodellel végezték. Lehetőség nyílik UAV-vel készített nagy felbontású domborzatmodell előállítására is.

Suggested level: 
BSc level
MSc level