GNNS alapú monitoring

Elsődleges fülek

Tanszékünk részt vesz a Déli összekötő vasúti híd átépítési munkáiban. Egy GNSS szenzorokra alapozott monitoring rendszer fejlesztettünk és üzemeltetünk, mely az egyes új hídelemek beemelése során segíti a kivitelezők munkáját, folyamatosan ellenőrzi a szerkezet magasságát. Ily módon a Duna vízállásának változását a kivitelezés során hatékonyan le tudják követni és a szerkezetet folyamatosan egy előre definiált magasság-tartományban tarthatják a kivitelezők.

A helyszínen időjárás álló dobozokban helyezkednek el a két frekvenciás GNSS vevők (amelyek mind a GPS, GLONASS, Galileo és a Beidou műholdrendszer észleléseit is fel tudják használni), az azokkal kommunikáló Raspberry Pi 4 számítógépek, a mobil internet elérés routerei és az energia ellátást biztosító akkumulátorok.

A híd elemeken gyűjtött adatokat a mobil internet segítségével a tanszéken elhelyezett szerver számítógépre juttatjuk el, ahonnan a helyszínen dolgozók a mobil telefonjukon, tábla gépükön egy böngésző programban kapnak információt az aktuális magasságokról.

Bővebben a projektről...

Egy film az első új híd második elemének elhelyezéséről